The Green Farmer
Technológia

Ózon alkalmazása- ózonkezelés a mezőgazdaságban.

The Green Farmer – NEM csak az újító elméknek!

Szenvedély, alkalmazkodóképesség, bátorság. Ez csak néhány az alapok közül, amelyekre alapoztunk, amikor elkezdtük a „The Green Farmer” sorozat tervezését.

Újítunk, Alkotunk, Előre lépünk, Kihívjuk.

Miben különbözünk a többi mezőgazdasági gépet gyártó cégtől?

A kihívások és a vágy, hogy mindig többet kapjunk és adjunk az emberiségnek. Az agráripar folyamatosan változik, ez a dinamizmus elengedhetetlen, hiszen fontos szerepet játszik mindenki életében. Mi azért vagyunk, hogy partnereinknek új, innovatív eszközt és módszert kínáljunk az egészséges növények termesztésére, ezzel egyidejűleg az emberre veszélyes vegyszermaradványok jelentős csökkentésére.

Az innováció terén nincs helye félni a kísérletezéstől, hiszen új megközelítések jelennek meg a gazdálkodásban - ezzel pedig érdemes lépést tartani. A tudomány lenyűgöző azoknak, akik kíváncsiak, nyitottak és nem félnek új törekvéseket kipróbálni.

Például a gazdaságban: akár talaj-egészségének tesztelése a hozam növelése és a pénzmegtakarítás érdekében, vagy közvetlen talajművelés (előzetes szántás nélkül ültetés), akár takarónövények (nem a talaj javára ültetett jövedelmező növények), vagy a káros méregmaradványok csökkentése a toxinmentes permetezési technológia megfelelő forrása a megfelelő arányban és a megfelelő időben, a megfelelő helyen.

Lehetőség van a gazdálkodók tevékenységének javítására, a jövedelmezőség és az emberi egészség javítására, mert a gazdálkodásnak hosszú távú folytatásához több szempontból is nyereségesnek kell lennie. A fogyasztók igényeit mindenképp érdemes szem előtt tartani annak érdekében, hogy továbbra is legyen kereslet a termények iránt.


Cél a gazdaságosság és az egészséget veszélyeztető vegyi anyagok elhagyása!

A The Green Farmer beszerzési árának megtérülése lehet 1 szezon vagy akár 5, hiszen a befektetés megtérülése az éves vegyszerre fordított  költségek elmaradásával fog megtérülni. Ez az összeget viszont a művelt terület mérete és a helyi adottságok határozzák meg.                                  

Egy biztos: The Green Farmer  beszerzése kettős megtérülést eredményez:                                                                                                                                            

  • A kiadások csökkentése hosszútávon.
  • Jelentős előrelépés a toxin mentesítésben az egészségesebb életért.

The Green Farmer

A mezőgazdaságban sem újdonság az ózon kezelés. Termeszthetünk zöldséget teljes mértékben zöld módon is, vegyszerek nélkül is történhet a termesztés. Legyen szó búza, kukorica, paradicsom, szőlő termesztéséről, a termelés során ezek a termények mind ki vannak téve a gombák és egyéb kórokozók hatásainak. Ezért is szükséges, hogy a mezőgazdaság újra gondolja azt, hogyan történjen a növény kezelése anélkül, hogy feltétlenül vegyszert kellene használnia. A vegyszermentes, valamint vegyszermaradvány mentes gazdálkodás már bármely gazda számára elérhető ezzel az új technológiával!

A hagyományos növényvédő szerek népszerűtlenné váltak az elmúlt években a gazdálkodásban, a benne rejlő kockázatok miatt. Például a tárolt gabonákban emelkedő szintű mikotoxinok miatt, a  gombaölő szerek pedig, amelyeket a szőlő lisztharmat elleni küzdelemben használnak, lombsérülést és toxicitást okozhatnak. Az etil-merkaptán gombaölő szerek hatásosak a peronoszpóra ellen, de a kijuttatás után négy napos figyelmeztetést igényelnek az újbóli bejutásra. A mankozeb számos más gombaölő szer hatóanyaga, de a betakarítás után 66 napig nem alkalmazható. Ezen kémiai gombaölő szerek mindegyikének nagy esélye van arra, hogy a következő években az éghajlatváltozás és a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség növekedése miatt elveszítsék hatékonyságukat.

A technológia:

A „The Green Farmer” első használatakor előfordulhat némi kétség vagy akár félelem. Miután lezajlott egy szezon az OV (ózonos víz) permetezéssel, már szakértő lesz és magabiztossá válik. Javasoljuk, hogy az első szezonban osszák fel és jelöljenek ki egy olyan ellenőrzési területet, ahol még mindig használatban lenne a szokásos növényvédő-szer (peszticid). Ez tiszta képet és eredményeket biztosít a permetezési eredményről, vagy ha ismételt (kis költség, mivel csak vizet használ) permetezésre van szükség.

Teljesen a "Bio Úton" permetezne?

Igen, lehetséges, hogy a permetezés100%-ban vegyszer mentes legyen. A Green Farmer OV permetezés nagyon hasznos minden penész, gombás betegség és egyes baktériumok ellen. A kártevők, baktériumok ellen természetes gyógynövényolajokkal védekezhetünk. A 3-7%-os gyógynövény olajos oldat általában elegendő egy adott betegség elleni permetezéshez. Egy adott betegség vagy kártevő ellen használható gyógynövényolajok listáját tudjuk biztosítani.

Technikai információ:

Az egység mérete: 15.3/4"x 15.3/4"x10" (40x40x25cm)

OV ppm tartomány a fúvókánál: 2-8 ppm állítható

Súly: 26,5 font (12 kg)

Áramfelvétel: 230V 600W


Az ózonozott víz (OV) permetezése:
Fúvóka beállítás: közepestől nagyon finom cseppekig. Az OV permetezésnél az egyetlen és legfontosabb tényező, hogy a szórófejet legfeljebb 70cm távolságra kell tartani a permetezett levelektől vagy gyomoktól. Ez nagyon fontos, mivel az OV-val dúsított köd hígulni kezd a levegőben. 90cm feletti permetezés növeli a hatékonyság nagyfokú csökkenésének valószínűségét. Szokásos OV ppm tartomány 3-6 ppm permetezéshez.

Kapacitás:
A  The Green Farmer- t bármilyen permetezőegységgel együtt használhatja, legfeljebb 20lit/perc folyadékfogyasztással. Nagyobb egységeket is gyártunk, további részletekért forduljon hozzánk. Ha a permetező üzemanyaggal működik, elektromos áramra lesz szükség. Egy kis 230V/600W-os generátor használata megoldja ezt a problémát.

Felhasználási tartomány:
A kis gazdaság fél holdtól 10 holdig is  terjedhet. A GF egységet általában 20m  hosszúságú permetezőtömlővel használják, amely jókora permetezendő területet le fed.

Csatlakozás és használat:
A GF egységet tervezése lehetővé teszi hogy könnyen csatlakoztatható legyen bármely meglévő kisgazdasági 230 V-os permetezőrendszerhez. A 1/2"-os vízvezeték csatlakozások biztosítva vannak az egyszerű O3 aktív OV vagy a hagyományos peszticid használathoz. Könnyen csatlakoztatható szerelőkonzolok állnak rendelkezésre. Üzemanyag-motoros permetezőgépekhez az áramellátást hosszabbító kábelen vagy kis áramfejlesztőn keresztül kell biztosítani.

Használati előnyök:

Az OV permetezésre való használatának fő előnyei:

  1. Az ózont a helyszínen alacsony koncentrációban és nyomáson állítják elő, majd azonnal felhasználják a kezelési folyamatban. Nincs probléma a biztonságos tárolással és kezeléssel kapcsolatban.

  2. Mivel visszaalakul oxigénné, nem képez ellenszegülő szénhidrogéneket, mint a peszticidek.

  3. Nincs vegyi  maradvány. A vegyi növényvédő szerekkel ellentétben az ózonozás nem igényel utókezelési mosást, hogy eltávolítsuk a maradványokat az élelmiszerek felületéről.

  4. Az ózon hatékony mechanizmusa miatt a kártevők nem tudnak ellenállni az ózonnak.

  5. Szükség esetén ózongáz használható a gyümölcs érésének késleltetésére.

  6. Az ózon nem rákkeltő, biztonságosan és egyszerűen használható kártevők, mikrobák és gombák szaporodásának kezelésére növényekben, élelmiszer- és italiparban.

OV és O3 gáz a gazdálkodásban: gabona, gyümölcs, zöldség, szőlőtermesztés


Lehet vegyszermentes a mezőgazdaság?

Ózon alkalmazása a mezőgazdaságban

A fogyasztók részéről egyre nagyobb az igény a vegyszermentes növénytermesztés iránt, azonban a kereslet és a kínálat nem minden esetben tud találkozni. Ennek okai között szerepelhet, hogy a növényvédelem többségében olyan eszközökkel zajlik, melyek a különböző kártevő jelenségek, például a gomba, rovarok ellen csak úgy alkalmazható, hogy a káros vegyszermaradványokat fogyasztunk.

A termelést a fogyasztói igények is meghatározzák, ez kétségtelen. A zöldségtermesztés esetében például kifejezetten csökkentheti a termelési kedvet, ha a felvevő piac eltérő elképzelésekkel áll szemben azzal, hogy mennyit fizetne a terményért. A biogazdálkodás megtérülő formájára nyit lehetőséget az ózonos víz és az ózonkezelés úgy általában.

Mivel a vegyszermaradvány mentes zöldségtermesztés az, ami iránt egyre növekszik az igény, egy olyan alternatívát kínálunk, mely lehetőséget nyújt rá, hogy az ózon a mezőgazdaságban is érvényesülhessen – annak előnyös hatásait a növénytermesztésben egyaránt kihasználhassák!

A gazdasági nyereség növelését, a tisztább élelmiszereket, az állati takarmányt célozva jelenleg az ózon hatékonysága kimagasló eredményeket mutat. Például a penészgomba által termelt mikotoxinok az állati- és emberi szervezetet egyaránt károsíthatják, azonban az ózon kiválóan alkalmazható toxinmentesítésre anélkül, hogy bármilyen bomlásterméket hagyna hátra.

Az ózonkezelés a mezőgazdaságban történhet ózon gázzal, illetve ózonos vízzel. Az ózon fertőtlenítő hatásait már jól ismerjük, biztonságosan alkalmazható különböző növények védelmére. Az ózonnal dúsított vízzel történő permetezés a szőlő növényvédelmében és egyéb gyümölcsös területeken egyaránt alkalmazható.

Az ózon gáz, ózongenerátor használata nem csupán a takarmányok vagy a vetőmagok toxinmentesítésénél alkalmazható, hanem az élelmiszeripari kórokozók ellen is bevált már, illetve nagy sikert aratott a mérgező gombák életképességének csökkentésére és a mikotoxin felhalmozódásának meggátlására egyaránt.

Fertőtlenítés ózonnal - fenntartható gazdaság

Megfigyelések alapján nem csak jobb választás lehet az ózongenerátorok alkalmazása, az ózonos víz használata a mezőgazdaságra nézve, de előfordulhat, hogy ez az eljárás kevesebbe kerül, mint az előzőleg alkalmazott vegyszerekre szánt költségek. Hosszú távon az ózon segítségével kevesebb káros anyag kerül a terményekbe és ezzel együtt az állatok és emberek szervezetébe. Nem tudhatjuk, hogy mit okoz a különböző vegyszerek együttes jelenléte az élelmiszerekben! Ezek a koktélok azért veszélyesek, mert egyszerre, együtt kerülnek bele az emberei szervezetbe. Egyik-másik ilyen toxikus szert ismerünk, tudjuk milyen hatásai vannak, azonban a keverékük újabb kérdéseket vet fel. Európai és hazai viszonylatban számos gyümölcsöt, zöldséget és egyéb élelmiszert vizsgáltak az utóbbi időben is. Az eljárás lényege az volt, hogy utánajárjanak annak, milyen mértékben vannak jelen a káros anyagok a termesztett növényekben. Sok esetben találtak túlzott mennyiségű káros anyagot a terményekben, ami probléma. Különböző kutatások rámutatnak arra, hogy megoldható káros szerek nélkül is a permetezés. Veszélyes játékot űznek a gazdák az említett szerekkel, hiszen a hosszú távú következményeiket nem ismerjük eléggé!

Éljen a lehetőséggel és használja ki az ózon nyújtotta előnyöket!